Amióta termosztatikus radiátor szelepünk van felszerelve, néha csak a radiátor egy része meleg. Nem hiba ez?

A termosztatikus radiátorszelep a helyiség léghőmérséklete szerint szabályozza a radiátorba jutó fűtővíz mennyiségét. A radiátor szelepeken elhelyezett jelek nem azt mutatják mennyire van nyitva a szelep, hanem azt, hogy milyen meleget fog tartania a helyiségben az automata. Pl. a középállásba állított szelep nem azt jelenti, hogy a radiátoron közepes mennyiségű víz áramlik át folyamatosan. A középállásba tekert szelep normális működése, hogy alkalmanként magától lezár, és ilyenkor a radiátor hideg lesz. Néha meg kinyit és ilyenkor meleg lesz a radiátort.

Mindez történik anélkül, hogy változtatnánk a radiátor szelepálláson. A helyiség hőmérséklete kis eltéréssel állandó lesz. Ha alacsonyabb, vagy magasabb hőmérsékletet kívánnak a lakrészükben, fordítsák a szelepet az óramutató járásával ellentétes vagy azonos irányba. (kisebb – nagyobb számok).

Nem hiba a radiátorok részleges melegedése, a szelep által beengedett kis vízmennyiségek olykor nem tudják teljes terjedelemben átmelegíteni a hőleadót. 

Figyelem, fontos! A fűtési szezont követően nyári melegek időszakában a radiátorokon található szelepeket teljesen nyitott állásban kell tartani. A hosszú távú pontos működést így lehet biztosítani. Zárt szelepek mellett a következő fűtési időszakra szelepletapadás, vagy rosszabb esetben hőérzékelő test sérülése következhet be. A lakásszövetkezet szelepcsereakciója keretében felszerelt Dunfoss szelepek védve vannak az ilyen hibáktól, de minek kínozzuk őket feleslegesen? Ráadásul a fűtésszezon elején légteleníteni sem lehet rendesen, ha a szelepek zárva vannak.

Közösségi média