Mikor kezdődik a távfűtés?

A fűtési szezon a jogszabály (157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet) szerint szeptember 15-től május 15-ig tart. Ez nem azt jelenti, hogy ebben az időszakban fűteni kell, hanem azt, hogy ebben az időszakban kell biztosítani a fűtés lehetőségét. Május 15-e után a szolgáltató nem köteles biztosítani a fűtést, és szeptember 15-e előtt sem. A két időpont között akkor fűtenek, ha a napi átlaghőmérséklet 3 napon keresztül 12°C alatt van, vagy egy nap 10°C alatt.

Írásbeli kérésre be tudják indítani a fűtést akár egyetlen lépcsőházban is, ott ahol az a többi külön kizárható. A Földváry lakótelepen hőközpontonként (négy lépcsőházban egyszerre) van mód a fűtés bekapcsolására. Ennek feltétele, hogy az érintett és a költségeket fizető lakók több, mint fele hozzájáruljon a fűtés bekapcsolásához, és vállalja a többletköltségek megfizetését. Az erről szóló nyilatkozatokat a lakásszövetkezet igazgatóságához kell eljuttatni, ahol összesítik és továbbítják a megrendelést a Váci Távhőszolgáltatási Kft. felé.

Tudni kell, hogy az épületek felfűtése egy-két napig tart. Egy kis őszi vagy tavaszi hidegfront miatt nem érdemes beindítani, ha mire felmelegszik a ház, megjön a jó idő.

A fűtés bekapcsolása szabályozott üzemmódú szolgáltatást jelent. Amennyiben a külső hőfok egy meghatározott érték fölé emelkedik (ez általában 16 °C) a fűtés automatikusan leáll, míg a hőmérséklet csökkenésével újra indul, ezzel megakadályozva az épületszintű túlfűtés kialakulását.

Az automatikusan szabályozott működés miatt a radiátorok langyosak vagy akár hidegek is lehetnek, ha a kint meleg idő van. Néhányan morgolódnak, hogy legalább lenne forró, ha már egyszer olyan sokat fizetünk érte! Nos, lehet forró, de minél forróbb, annál többet kell fizetni, mert a díjfizetés az épület tényleges fogyasztása alapján történik. Az épületek fogyasztását hőmennyiségmérőkkel mérik, azt a hőt kell kifizetni, amit az épület elhasznált. Ahol keveset használnak, ott kevesebbet fizetnek, ahol többet használnak ott vaskosabb a számla is.

Közösségi média