Lezárult a kaputelefon szavazás

Frissítve 2020-06-09 22:57

A COVID-19 járványra való tekintettel „elektronikus szavazást” tartottunk a Nagymező utca 57-ben és 59-ben történő kaputelefonszerelésről. Azért az idézőjel, mert ez nem igazi digitális szavazás! Ez a szokásos írásbeli szavazás – jelen helyzetre való tekintettel – internet felhasználásával lebonyolított változata. Ez volt az első ilyen próbálkozás, a tapasztalatokat le kell szűrni.

102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet a vészhelyzetre való tekintettel lehetővé teszi az „elektronikus hírközlő eszköz útján való” szavazást akkor is, ha az alapszabály ilyenről nem szól. A gond az, hogy a rendeletben említett személyazonosítás, digitális aláírás stb. használata a tagságtól nem várható el. Tekintettel arra, hogy jelen esetben egy csak egy kisebb értékű beruházásról kell dönteni (kb. 200 ezer forint, vagyis egy mindennapos csőtörés javításával egy nagyságrendbe esik), azt a megoldást választottuk, hogy postán elküldtük az érintetteknek a szavazólapot, amit kitöltve, aláírva, lefényképezve e-mailban kértünk vissza. Kissebb probléma volt, hogy a szavazólapon az e-mail címet sikerült elírni.

Tapasztalatok

Mivel először csináltunk ilyet, tapasztalat nem volt. Kiderült, hogy nem jó ötlet a szavazólapokat a szokásos e-mail címre küldeni (info@), mert belekeverednek a napi, tetemes e-mail forgalomba. A módszer – minden elkövetett hiba ellenére ígéretes – ezért most készítettünk egy külön e-mail címet, ami csak erre a célra van fenntartva. Ez a szavazas [kukac] lakasszovetkezet [pont] info. Erre címre más ügyben ne írj, mert ha nincs szavazás, akkor nem olvassa senki! Szavazáskor viszont minden oda nem való e-mailt olvasatlanul törlünk.

Úgy tűnik, az irat lefényképezése, és beküldése nem okozott gondot. Kapunk nagyon rendezett, szép, PDF formátumban konvertált szavazólapokat is, amit külön is köszönünk.

A szavazás eredménye

A szavazásra a törvény és Alapszabály szerint 15 napot kell hagyni, ez már bőven eltelt. Ennek ellenére nem gyűlt össze a szükséges számú szavazat.

LakásSzavazat
fsz/1nem érkezett szavazat
1/2igen
1/3nem érkezett szavazat
1/4igen
2/5igen
2/6nem érkezett szavazat
2/7igen
3/8nem érkezett szavazat
3/9igen
3/10nem érkezett szavazat
4/11igen
4/12igen
4/13nem érkezett szavazat
Nagymező utca 57

A Nagymező utca 57-ben 13 szavazásra jogosultból szavazott 7, ami 54%. A szavazás érvényes, a lépcsőház megszavazta az új telefonrendszer kiépítését.

LakásSzavazat
fsz/1nem érkezett szavazat
fsz/2nem érkezett szavazat
1/3igen
1/4igen
1/5nem érkezett szavazat
2/6nem érkezett szavazat
2/7nem érkezett szavazat
2/8igen
3/9nem érkezett szavazat
3/10nem érkezett szavazat
3/11nem érkezett szavazat
4/12nem érkezett szavazat
4/13igen
4/14igen
Nagymező utca 59

A Nagymező utca 59-ben 14 szavazásra jogosultból 5-an szavaztak, ami 36%, a szavazás nem érvényes. A kaputelefon felszerelését a lakóközösség nem szavazta meg.

Közösségi média