Vácott is tilos a nyílttéri avarégetés!

Az avar és a kerti hulladékok elégetése óriási légszennyezettséget okoz, ezért a környezetre és az egészségre egyaránt káros. Az Egészségügyi Világszervezet besorolása szerint a légszennyezés az egészséget érintő legnagyobb környezeti kockázat Európában. Ezért Vác Város Polgármestere 19/2020. (IV16.) önkormányzati rendelete szerint hatályát veszti avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 30/2006. (VI. 26.) önkormányzati rendelet. Ennek következményeként 2020. április 17-től városunkban tilos ezen tevékenység.

A most visszavont 30/2006 (VI.26.) számú helyi rendelet szabályozta azt az időszakot, amikor – meghatározott feltételek mellett – ez a fajta égetés megengedett volt Vácott. A rendelet hatályon kívül helyezése miatt a továbbiakban az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az irányadó, amelynek 225. § (1) bekezdése alapján ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

A tiltást figyelmen kívül hagyó természetes személyek 15 ezertől 200 ezer forintos összegig közigazgatási bírsággal büntethetők.

A rendelet itt érhető el: http://www.vac.hu/docs/19.avar_es_kerti_hulladekok_nyiltteri_egeteserol_szolo_rendelet_hatalyon_kivul_helyezeserol(04.15.).pdf

forrás: vac.hu

Közösségi média