Hamar lekapcsol a lépcsőházban a villany. Félek, hogy sötétben maradok! Mit csináljak?

Lakásszövetkezetünk épületeiben olyan időzítő automatákat szereltünk fel amelyek újraindíthatóak. Mit jelent ez? Azt, hogy meg lehet hosszabbítani a világítás idejét, mielőtt az automata lekapcsol. Ha mondjuk 3 percre van beállítva az időzítés, de valaki 2 perc után megnyomja az egyik gombot, akkor újabb 3 perccel meghosszabbodik az idő, vagyis 5 percig fog égni a villany.

Azoknak akik lassabban haladnak a lépcsőkön, azt javasoljuk, hogy menet közben néha nyomják meg valamelyik  világításkapcsolót. Így az automata mindig újra kezdi az idő mérését, és nem fog lekapcsolódni a villany.

Láttunk már olyat, hogy egy babakocsival közlekedő kismama az ajtóban azzal kezdte, hogy gyors egymásutánban vagy tízszer megnyomta a gombot. Ennek semmi értelme, ettől csak előbb megy tönkre a kapcsoló. Nem lehet hosszabb időt belepumpálni az automatába! Az időzítést mindig az utolsó gombnyomástól számolja a készülék. Tehát ha két perc alatt mondjuk a második emeletig sikerült jutni, akkor az ember ott újra megnyomja a gombot, és kap még három percet, hogy felérjen a negyedikre.

Persze mindenkivel előfordulhat, hogy éppen akkor oltódik le a villany, amikor a lépcsőn van. Ha ilyen történik, nem kell megijedni, nyugodtan meg kell állni, és várni fél-egy percet, amíg az ember szeme megszokja a sötétséget. A lépcsőházablakokon általában beszűrődik annyi fény az utcáról, hogy az ember eljusson a kapcsolóhoz és visszakapcsolja. A sötétben a lépcsőházi vészvilágítás, és a menekülési útvonalat jelző utánvilágító jelzések is segítenek tájékozódni.

Közösségi média