A költségosztókról

Egy 2012-ben elfogadott uniós irányelv (az energiahatékonyságról szóló, 2012. október 25-i 2012/27 / EU irányelv) szerint az Európai Unió tagállamaiban 2016 december 31-től kötelező megoldani a központi- és távfűtéses épületekben az egyes lakások külön-külön történő hőfogyasztás-mérését, vagy ahol az egyedi fogyasztásmérők használata nem kivitelezhető, a fűtési költségosztókat kell alkalmazni.  A lakásszövetkezet Facebook oldalán ezzel kapcsolatban rövidkeírások látottak napvilágot, ami szerkesztett formában itt is közzéteszünk.

Mérnöki ésszel persze ennél alaposabban, pontosabban, és főleg sokkal hosszabban is lehet írni erről a témáról, de most nem az a cél, hogy mérnököket képezzünk a háziasszonyokból, hanem az, hogy egy picit megszurkáljuk azt a ködöt, ami a városban erről a dologról szétterjedt. Vácon finoman szólva sincs jó híre a költségosztós rendszereknek. Mondjuk ki: vannak akik utálják, és nem is ok nélkül. Beszéljünk arról, hogy miért!

Alapvetően három oka van a dolognak:

  1. Mint mindent, a termoszelepes, költségosztós fűtést is meg kell tanulni használni. Nem ördöngösség, de érteni kell, hogy mi miért történik.
  2. Emberi oldalról meg lehet érteni, hogy az éves elszámolás egyeseknek kellemetlen meglepetést, mellbe vágó számlát okoz. Ezt el kell kerülni: havi elszámolást kell készíteni, és a hátrányos adottságú (pl. szélső) lakások esetén a törvényben előírtak szerint korrekciókat kell alkalmazni.
  3. Ne szépítgessük a dolgot! Mondjuk ki, hogy vannak olyan, évekkel ezelőtt megvalósult költségosztós rendszerek, amiknél az lenne a csoda, ha tisztességesen működnének. A titkos jelszó a BESZABÁLYOZÁS – azért titkos, mert ez az, amit azokban a házakban nem hallottak.

Mi a különbség a költségosztó és a hőmennyiség-mérő között?

A hőmennyiség-mérő (heat meter) egy olyan mérőszerkezet, ami a lakás hőfogyasztását méri, hasonlóan, ahogy a gázóra a gázfogyasztást, a villanyóra meg a villanyfogyasztást. A kisebb hőmennyiség-mérők első ránézésre olyanok, mint egy vízóra. Egy ilyen szerkezetet látunk az első képen. Az rögtön feltűnik, hogy annyiban eltér egy vízórától, hogy ebből kilóg két madzag. Miért?

A vízfogyasztást egyszerű mérni, meg a gázfogyasztást is: ami a csövön átmegy az annyi. A fűtésnél azonban nem egy cső van, hanem kettő: az egyiken jön a fűtővíz, a másikon elmegy. Az elfogyasztott hőmennyiség megállapításához nekünk nem csak azt kell megmérni, hogy mennyi fűtővíz ment át a lakás radiátorain, hanem azt is, hogy milyen meleg volt ami jött, és mennyire hűlt le az, ami elmegy. Ezért a hőmennyiség-mérő kicsit olyan, mint a taxióra. A taxióra méri a megtett kilométert és az eltelt időt is, és ebből számol díjat. A hőmennyiség-mérő megméri az átfolyt vizet, és a bejövő, meg a kimenő hőmérsékletet, és a benne lévő aprócska számítógép ebből számítja a hőfogyasztást. A két „madzag” a két hőmérőszonda.

 

A hőmennyiség-mérőt fel lehet szerelni a lakás bejárata mellett (ahogy a gázórát). Csakhogy a mi lakótelepi házainkban a fűtésvezetéket nem a bejáratnál jönnek be a lakásba, hanem függőlegesen mennek át a házon, egyik lakásból a másikba. Külön van a szobáké, külön a konyháé, külön a fürdőé. Ahhoz, hogy a bejárati ajtó melletti hőmennyiség-mérővel mérni lehessen a fogyasztást, az összes radiátor csöveit oda kell vezetni. Az egész lakást át kell csövezni. Ez nagyon drágává teszi a dolgot (nem is beszélve arról, hogy a lakásban egy csomó lyukat kell fúrni). Ezért a támogatja a pályázat a költségosztót.

A költségosztó (heat cost allocator) egy kis szerkezet, amit a radiátorra szerelnek fel. Ez nem a hőfogyasztás méri, hanem azt, hogy mennyire meleg a radiátor a lakás levegőjéhez képest. Ez alapján meg lehet „saccolni”, hogy mennyit fűtenek. Persze ilyenkor is van mérés: a lépcsőház egészének hőfogyasztását hőmennyiség-mérő méri (ilyen mérők már most is vannak minden házban). A mért értéket most a lakás fűtött légköbméter-térfogata alapján osztják szét, függetlenül attól, hogy ki mennyit fűt. A költségosztók használata esetén a házra mért hőmennyiséget (vagy annak valahány százalékát) a lakások között a költségosztók adatai alapján, fogyasztásarányosan osztják szét.

A költségosztó nem új dolog, lassan száz éves találmány. Az első szerkezetek nem elektronikusak voltak, hanem egy lassan párolgó folyadék volt bennük. Ha többet fűtöttek, a folyadék gyorsabban párolgott, ha kevesebbet, akkor lassabban. A fűtésszezon végén megnézték, hogy mennyi volt a „fogyás”, és az alapján arányosítottak. Mondani se kell, hogy ez a módszer nem igazán volt megbízható. Ma már ilyen párologtatós költségosztókat nem is szabad használni. Később megjelentek az elektronikus költségosztók, amik már valamivel jobbak voltak. Mára ezek is jelentős fejlődésen mentek keresztül.

Az „okos” költségosztós rendszer

Manapság minden „okos”. Okos a mosópor, a mosógép, a pelenka, a telefon, és okos a költségosztó is. Ja, ez tényleg az! De nem a költségosztó, hanem az egész rendszer egyben.  A dolog attól lesz okos, hogy hogy ezek az eszközök nem egymagukban működnek, hanem egy rendszer részei. Az épületekben elhelyezett adatgyűjtőkön keresztül on-line kapcsolatban vannak a szolgáltatóval, így bármikor le lehet őket olvasni anélkül, hogy a lakásba be kellene menni. A rendszer a későbbiekben más eszközökkel (pl. hasonlóan működő vízórákkal bővíthető), lehetővé tehető, hogy a lakástulajdonosok mobilapplikáción keresztül hozzáférjenek az adatokhoz, stb.

A termoszelepek

A termoszelepnek (thermostatic radiator valve, TRV) az a dolga, hogy a rajta beállított értéknek megfelelő hőmérsékletet tartson a szobában! Nem azt állítjuk be vele, hogy milyen meleg legyen a radiátor (ez nem fog menni), hanem azt, hogy milyen meleg legyen a szoba! A hópihe jel a legkisebb fokozat, ilyenkor csak fagyvédő temperálást ad (7–8 °C). Ahogy a tekerőn a számok nőnek (I, II, III, IV, V vagy 1, 2, 3, 4, 5), egyre melegebb lesz. Az 1-es fokozatnak 12–15 °C felel meg, a 4-esnek 21–24 °C, az 5-ös a maximum, kb. 25–27 °C.

A termoszeleppel a szoba hőmérsékletét állítjuk be

Fontos megérteni, hogy nem a raditátor hőmérsékletét állítjuk be. A radiátor hőmérsékletét maga a szelep állítgatja teljesen magától: hol kikapcsol, hol bekapcsol. Gyakori panasz, hogy fel van tekerve 5-ösre, mégis hideg a radiátor. Ez persze néha lehet attól is, hogy tényleg rossz a szelep (leragadt) vagy nincs fűtés a házban, de többnyire nincs semmi hiba, teljesen normális a dolog, csak a lakó éppen olyankor találta megfogni a radiátort, amikor a szelep pont kikapcsolta azt.

A termoszelep nem úgy működik mint a hagyományos! A hagyományossal az ember be tudja állítani langyosra a radiátort, és akkor az mindig olyan langyos is marad. Ez a termoszelepnél nem megy! A termoszelep aránylag hirtelen nyit és hirtelen zár. Ha a szobában hideg van (hidegebb, mint amit beállítottunk), akkor magától kinyit, és a radiátor meleg lesz. Ha a szoba felmelegedett, akkor meg magától lezár a szelep. Ilyenkor a radiátor lassan kihűl. Ezt furcsának találhatja az a lakó, aki a cucc működését nem ismeri, pedig rendes működés jele. Éppen ennek ellenkezője jelez hibát. Ha egyébként nincs odakint baromi hideg, és a termoszelepes radiátor mégis állandóan forró, akkor lehet valami baj, és ezen nem árt elgondolkodni, mielőtt rámegy a gatyánk.

Az emberek eddig ahhoz szoktak, hogy „legyen csak jó meleg a radiátor, hiszen azért fizetünk, ha melegem van legfeljebb kinyitom az ablakot.” Meg, hogy „minek zárjam el, úgyis ugyanannyit fizetek!?” (egyébként nem, de ezt most hagyjuk). A termoszelepes-költségoszós rendszernél aki így áll hozzá, az tényleg meg fogja szívni a számlát. Nem kicsit. Tudunk olyanról is, ahol férj, feleség erős dohányos (2 csomag lemegy fejenként egy nap), és feltekert radiátornál, nyitott ablaknál, kis gatyában, otthonkában füstölnek. Ez a szokás magánügy, de ha lakásonként számoljuk el a fűtést, akkor igen drága luxus lesz. Szóltunk előre…

A nyaralás nem csak a melósnak jár, hanem a termoszelepnek is! Ha már egyszer egész télen dolgozott, nyáron hadd pihenjen ő is! Ezek a termoszelepek nem tudják, hogy nyár van. Akkor is dolgoznak, amikor nincs fűtés. Csórikáim a kánikulában csak azt érzik, hogy meleg van, és erőnek erejével igyekeznek elzárni a radiátort, mintha attól lenne meleg. Aztán meg csodálkozunk, amikor őszre sorban leragadnak a szerencsétlenek. A lényeg:

Nyáron tökig ki kell nyitni a szelepeket (5-ös fokozat)

Így egyrészt nem erőlködnek feleslegesen, másrészt a fűtésrendszer leürítése-feltöltése esetén nem szorul meg a levegő a radiátorban (nem rozsdásodik a radiátor, és könnyebb légteleníteni).

Télen szellőztetéskor a szelepet el kell zárni!

Termoszelepes-költségosztós rendszernél tudni kell szellőztetni! A radiátorokat az ablak alá szokás felszerelni, így oda kerül a termoszelep is az ablakhoz. Ugyanis amikor kinyitjuk az ablakot, az ablak alsó felén tódul be a hideg levegő (felül meg megy ki a meleg). A beömlő hideg egyenes a radiátorra meg a termoszelepre ömlik. Ilyenkor szegény termoszelep azt hiszi, hogy itt a jégkorszak, és tökig kinyitja a radiátort. A radiátor forró lesz, a költségosztó pörög mint állat, a fűtésszámlánk meg olyan kövér lesz, hogy öröm lesz nézni! Közben meg az egészből nem veszünk észre semmit, mert a meleg, amit a radiátor csinál, kimegy a nyitott ablakon az utcára (mondjuk szélcsendes időben a tető szélén ücsörgő verebek élvezik, köszönik).

A helyes eljárás az, hogy mielőtt kinyitom az ablakot, hópihe állásba tekerem a szelepet az ott lévő radiátoron. Rövid ideig (5-7 perc) szellőztetek jól kitárt ablakkal, hogy a levegő gyorsan kicserélődjön, de falak, a bútorok ne hűljenek ki. Aztán ablak becsuk, a szelepet pedig visszaállítom oda, ahol volt, mondjuk 3-as állásra. Nem 5-ösre! Attól ugyanis ez nem fog jobban fűteni, ha 5-re teszem. Ez nem hagyományos raditároszelep, ez pont annyira nyit ki 3-ason is meg 5-ösön is. Csak 5-ösön később zár el, vagyis nem gyorsabban melegszik be a szoba, hanem gyorsabban nő a számla.

A rendszer további fontos elemei

A rendszer további lényeges elemei a strangszabályzók, az adatgyűjtő egységek

Elszámolás

A költségosztós fűtéselszámolásnak az elmúlt évtizedben annyira rossz híre lett kis városunkban, hogy már-már a távhőszolgáltató is csak sóhajtozott, és inkább azt mondta, maradjon minden a régiben. Szerencsére ma már ez nincs így!
 
Arról már volt itt szó, hogy meg kell tanulni használni. Mindent meg kell tanulni használni! A bankautomatát, a mobiltelefont, az automata mosógépet, és a termoszelepes, költségosztós fűtést is. De a legnagyobb probléma nem ez volt, hanem az olykor mellbevágó elszámolószámlák. Nálunk „okos” költségosztók lesznek, amiknél nem lesz elszámolószámla, nem lesz olyan, hogy utólag kell befizetni ennyit vagy annyit. De haladjunk sorjában, lássuk hogyan is van ez a számlázás!
 
Vannak emberek, akik nem értik, hogyan jön ki a számlán szereplő összeg. Tapasztalat szerint az emberek nem hülyék, csak azt nem értik, amit nem akarnak megérteni. És persze azért nem akarják megérteni, mert nem akarnak fizetni. A rossz hír az, hogy fizetni ezután is kell majd, csak az nem mindegy, hogy mennyit. A minisztérium a pályázatban előírta, hogy legalább 10% megtakarítást el kell érni, de egyáltalán nem lesz meglepő, ha 30%-ot is elérünk! Aki meg ésszel szellőztet, letekeri a fűtést, ha nincs otthon, az sokat spórolhat a számlán. Miért? Nézzük meg, hogyan képződik a számlán szereplő díj!

Hődíj

Mindennek van egységára, amit egységre adnak. 1 kiló hús kb. 1500 Ft, 1 köbméter víz kb. 600 Ft, 1 méter angol szövet meg kb. 8000 Ft. A hőnek is van egységára, 1 GJ ára kb. 2800 Ft (a pontos összeg a szolgáltató honlapján található).
 
A GJ a hőmennyiség mértékegysége. A textil hosszát méterben, a vizet köbméterben, az áramot kilowattórában mérik, a hőt meg giga-joule-ban, aminek a jele a GJ.
 
(Megjegyzés: Kimondva magyarul gigazsúl-nak szokták. James Prescott Joule angol fizikusról nevezték el. Az ő neve francia eredetű, de mivel angol volt, a “J”-t a nevében és a mértékegységben is dzs-nek kellene ejteni, nem zs-nek, vagyis helyesen: ʤʊul)

Hőfogyasztás

A hőmennyiségmérőről (lásd a képen) a múltkor már volt szó. Minden háznak (van ahol minden lépcsőháznak) vagy egy központi hőmennyiségmérője. Ez méri a hőközpontból a radiátorokba kimenő víz hőmérsékletét (felső cső), a visszajövő lehűlt víz hőmérsékletét (alsó cső), és az átfolyó víz mennyiségét, és ebből megállapítja, hogy hány GJ hőt fogyasztott a ház. Ezt a mérőt minden hónapban leolvassák a távhőszolgáltató szakemberei, és ebből lesz a számla. A kérdés csak az, hogy hogyan?

Elszámolás

Légköbméter-arányos elszámolás

A számlázás legegyszerűbb, bár eléggé kőkorszaki módja ez: a fűtési költséget a lakások mérete alapján osztják szét. Nagyobb lakás többet fizet, a kisebb kevesebbet, függetlenül attól, hogy mondjuk lakik-e egyáltalán benne valaki, fűtenek-e ott egyáltalán.
 
A számolás menete a következő (ha nem szereted a matekot, ezt kihagyhatod):
 
Minden lakásnak van egy fűtött légtérfogata, ami egyelő az alapterület szorozva a belmagassággal. Például egy 50 m²-es lakás esetén, ha a belmagasság 2,7 m, akkor a fűtött térfogat 50×2,7=135 lm³ (légköbméter). Legyen az egész ház összes lakásának térfogata 2000 lm³. Ha a központi hőmennyiségmérőről leolvasott havi hőfogyasztás 80 GJ, akkor egy légköbméterre 80/2000=0,04 GJ esik. Az egész 135 lm³-es lakásra jutó hőfogyasztást úgy kapjuk, hogy az egy légköbméterre eső fogyasztást megszorozzuk a lakás légköbmétereinek számával: 0,04×135=5,4 GJ. Végül nincs más dolgunk, mint ezt a hőmennyiséget megszorozni a hő egységárával. Ha 2800 Ft az ára 1 GJ-nak, akkor az 5,4 GJ 5,4×2800=15120 Ft-ba kerül. Ennyi a fűtés ára, ehhez hozzá jön még az alapdíj, a melegvíz, meg az ÁFA, mert állambácsinak is jár a zsé, és ezekből lesz a számla végösszege.

Költségosztós éves elszámolás + légköbméter-arányos havidíj

A légköbméter alapú elszámolás figyelmen kívül hagyja, hogy ki mennyit, hogyan fűt. A költségosztók használatával fogyasztásarányos elszámolást lehet csinálni. A kütyük érzékelik, hogy melyik radiátor mennyire megy, és ebből kiszámolnak egy osztószámot. A szétosztás így nem légköbméter szerint, hanem ezek alapján a számok alapján történhet. Az éves leolvasásnál az a gond, hogy csak évente egyszer, a fűtésszezon végén kapjuk meg ezeket a számokat. Ezért azt szokták csinálni, hogy évközben légköbméter-arányosan megy a számlázás, és a szezon végén a leolvasott számok alapján készítenek egy elszámolószámlát. Ilyenkor aki kevesebbet fűtött, mint az átlag, és többet fizetett be, mint kellett volna, az visszakapja a pénzét és örül. Aki viszont többet fűtött, és a kelleténél kevesebbe fizetett be, az gutaütést kap, mert be kell fizetnie a különbözetet. Gondoljunk bele: ha valaki havonta mondjuk 10 ezer forinttal többet használt, akkor 6 hónap alatt az már 60 ezer forint különbség, amit egyszerre kell befizetnie. Ilyenkor van, hogy egyesek nem értik (nem akarják érteni), hogyan jött ki az összeg, és hisztérikus jeleneteket rendeznek. Aztán persze a végén ki kell fizetni, vagy jön a végrehajtó, úgyhogy felesleges a cirkusz, inkább idejében gondolkodni kellett volna…

Költségosztós éves elszámolás + átlagfogyasztás szerinti havidíj

Vácon a költségosztós rendszerek rossz hírét nem azok keltik, akik elszámoláskor visszakapnak pénzt (ők csendben örülnek), hanem azok, akiknek nagyobb összeget be kell fizetni, mert sokat fűtöttek (vagy pazaroltak). A dolog a fűtési szokásokon múlik. Több budapesti társasházban ezért úgy csinálják az éves elszámolást, hogy szezon közben sem légköbméter-arányosan osztják szét a hődíjat, hanem az adott lakás előző három évi átlagos fogyasztása alapján. Ez a hároméves átlag a tapasztalatok szerint elég jól tükrözi a családok fűtési szokásait, és ha ez alapján osztanak szezonközben, akkor a szezonvégi elszámolásnál nincsenek nagy eltérések, se pluszba, se mínuszba.

Költségosztós havi elszámolás

A legjobb persze az, ha nincs semmi kavarás a légköbméterekkel, az ilyen-olyan átlagokkal, az egyéni sóhaj-bóhajokkal, és nincs semmiféle éves elszámoló számla! Az a legjobb, ha havonta leolvassák a költségosztókat, és minden havi számlát a költségosztók alapján számolnak ki. Így mindenki láthatja a hónap végén, hogy mennyit fűtött, spórolt-e vagy pazarolt, és a következő hónapban ehhez tud igazodni. (Megjegyzendő, hogy hőtechnikai megfontolások alapján nem célszerű – és a vonatkozó törvény szerint sem szabad – a hőfogyasztás 100%-át a költségosztók alapján szétosztani, hanem csak egy részét, és korrekciókat is kell alkalmazni, de erről még lesz szó.)
 
Azok az „okos” költségosztók, amiket a mostani pályázathoz terveztünk éppen ezt tudják. A leolvasást rádión, az épületben felszerelt automata központi adatgyűjtő készülékek végzik. Nem kell bemenni a lakásokba a leolvasáshoz! Nem jön a bakancsos ember, aki végigtrappol a szőnyegen 😉 és a leolvasást akkor is el lehet végezni, ha nincs otthon senki. A rádiókapcsolatnak köszönhetően trükközni se lehet a kütyükkel, mert a rendszer észreveszi. (Persze nem törik rá az ajtót senkire, csak azért, mert megbabrálta a cuccot, csak szépen a törvény szerint kiszámlázzák neki az átlagfogyasztás háromszorosát, oszt mehet amerre lát.)

Korrekciók

Szóval nálunk havonta lesz elszámolás. Nem lesz elszámolószámla, plusz befizetés, meg ilyen hülyeségek. Meg szokták még kérdezni, hogy mi lesz azokkal, akik szélső lakásban, fűtetlen végfal mellett, fűtetlen garázs felett, vagy a lapostető alatt laknak? Nos, mint mondtuk már a költségosztás nem új dolog, Nyugat-Európában széles körben, régóta alkalmazzák, sok tapasztalt van már ezzel kapcsolatban. 2011-ben Magyarországon is életbe lépett az a rendelet, amely előírja, hogy a kedvezőtlen adottságú lakások esetén korrekciókat kell alkalmazni, ugyanúgy, mint Nyugat-Európában. Ezeket a korrekciókat jogszabály által megszabott értékek és a mérnökök által végzett számítások szerint akkor fogjuk megbeszélni a részközgyűlésben, ha szerencsénk lesz a pályázattal, és oda jutunk már, hogy ezekkel foglalkozzunk. A lényeg addig az, hogy senki nem fog szívni amiatt, hogy neki szélső lakása van!
(folytatás következik)
Közösségi média