Miért jobb a tartályos wc-öblítés az öblítőszelepesnél?

A lakótelepi lakások alapterülete jellemzően kicsiny, sokban a vécé nem is külön helyiségben van, hanem a fürdőszobában. Érthető, ha háziasszony szeretne megszabadulni a vécétartálytól, mondván „annyival is több hely van”, meg „minek nézni azt a rondaságot”. Az is egy érv a vécétartály ellen, hogy aránylag sok alkatrésze van, amiket időnként cserélni kell, drága stb. Emiatt aztán sokan döntenek úgy, hogy kidobják, és öblítőszelepet (Shell-szelepet) szereltetnek fel. Csakhogy van ezzel némi gond!

  1. A Shell-szelepes vécét csak akkor lehet lehúzni, ha van nyomás a vízhálózatban. Ha éppen nincs víz, akkor a kaki ott fog maradni. És esélyes, hogy ez csak akkor derül ki, amikor az ember dolga végeztével megnyomja a gombot, és a csövön nem jön semmi. A vécétartály esetében ugyebár egy lehúzás még akkor is megy, a benne tárolt vízzel, ha a hálózatból nem jön víz.
  2. A Shell-szelep érzékeny a víznyomásra. Az öblítéshez hirtelen sok víz szükséges, amit a tartályok mindig tudnak biztosítani. Ez egyszerű fizika: a tartály és a vécécsésze között általában egy rövid 2 colos cső van, amin kicsi a nyomásesés. A tartályban lévő víz nyomása ugyan kicsi (kb. 0,1 bar), de a 2 colos csövön mégis nagy mennyiségű víz tud lezúdulni. A Shell-szelepből csak annyi víz tud folyni, ami a csőhálózaton egyszerre jönni bír. Van szerelő, aki kicserélni a szelepet bekötő csövet colosra, de minek, ha a vízóránál meg fél colos flexicső a bekötés, és odáig is több száz méter csövön jön a víz? Ha nem jön elég víz, akkor nem megy le a cucc.
  3. Annak ellenére, hogy az öblítőszelepek nem csinálnak akkora zuhatagot a vécécsészében, mint egy jó vécétartály, a hirtelen nyitás miatt nyomásingadozást okoznak a ház vízhálózatában. Ha a szomszéd éppen zuhanyozik, akkor ez igen kellemetlen lehet neki, mert elmegy a nyomás a hidegvíz oldalon, és nyakába kapja a forróvizet (távfűtéses lakás esetén).
  4. Az öblítőszelep zajos, és a zaj terjed a házban a vízvezetékeken. Jó megoldás arra, ha a harmadik szomszéddal is tudatni akarod, hogy napjában hányszor voltál vécén. Egyébként kellemetlen. A vécétartály szép lassan tölt, ha jól szerelik be nincs se lárma, se nyomásingadozás. A tartály szép lassan megtöltődik akkor is, ha kicsi a nyomás a hálózatban. Sőt, akkor is meg lehet tölteni, ha kannában kell hozni a vizet a Dunáról! 🙂
  5. Régen a Shell-szelep melletti érv volt, hogy lehet vele spórolni, mert ha kevés víz kell (pl. pisit lehúzni), akkor lehet keveset nyomni, ha meg sok víz kell (nagyobb dologhoz), akkor többet lehet nyomni. Ezzel szemben ha a vécétartályt lehúzza az ember, akkor lemegy a hat liter víz, oszt jó napot. Na most ez régen igaz is volt. De amióta vannak víztakarékos vécétartályok, azóta nem igaz. Sőt! A víztakarékos vécétartállyal jobban lehet spórolni, mert a nagyobb cucc is lemegy fél-egy lehúzással (mert leviszi a zuhatag), az öblítőszelepet meg néha egy csomót nyomkodja az ember, mire megtörténik, aminek meg kell történnie.

Szóval az van, hogy ezeket a házakat nem öblítőszelepes vécékhez tervezték, hanem tartályos vécékkel. A tartályos, ha jól van összerakva, sokkal jobb ide. Persze egy kis helyet foglal, na de mit tennék a helyére? A befőttet vagy a tiszta ruhát?

Közösségi média