Átgondolt felújítás – hosszú távú működés

Nem mind arany, ami fénylik…

Egy társasház korszerűsítése kapcsán sokan a ma jobban előtérben lévő és valóban szükséges felújításokra koncentrálnak. A megfelelő vastagságú hőszigetelés, a lapos tetők tartós vízszigetelése, a külső nyílászárók megfelelő U értékkel rendelkező új típusra cserélése valóban fontos, sőt van úgy, hogy elengedhetetlen. Az épületet korszerűsítettük, ami külső megjelenésben és belső komfortban is komoly előrelépést eredményez. Az épület gépészeti rekonstrukciójánál a fűtésszabályozással és a napelemek telepítésével sokan úgy gondolják, hogy mindent megoldottak. Sajnos a vízvezetékrendszerre, a ház „érrendszerére” csak abban az esetben jut elég figyelem, ha sorozatosan lyukad ki, és jelentős károk kísérik a működését.

A hiba legtöbbször a ház alap- és felszálló vezetékeiben jelentkezik, a meleg víz és cirkulációs csővezetékekben. Ezekkel a horganyzott acélvezetékekkel még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert az acélcső felületén lévő horganyréteg még a „békebeli”, hagyományos, mártott eljárással készült, így vastagsága sokszorosa a ma hazánkban kapható típusoknak.

Bokor András, gépészmérnök, igazságügyi szakértő számtalan súlyos problémával szembesült az utóbbi időben a melegvíz-hálózatba beépített horganyzott acélcsövekkel kapcsolatban. Ahogy egy közelmúltbeli cikkében fogalmazott: „Régen 85 mikron vastagságú horganyréteggel készültek ezek a csövek, és mivel évente 4 mikron cinkréteg kopik le, így 22 év után találkozott a meleg víz direktben az acélréteggel. Ez azt eredményezte, hogy 22–25 év után kezdődött a sorozatos kilyukadás.”

A ma kapható horganyzott acélcsövek horganyrétege jó, ha eléri a 25 mikron vastagságot, de az élettartamuk sokszor az egy évet sem éri el. Ennek az az oka, hogy a korábbiaktól eltérően a legionella vírust úgy irtják ki a melegvíz-rendszerekből, hogy egy héten legalább egyszer – automatikusan – 65°C-ra felfűtik a vizet. A horganyréteg kioldódása a víz hőmérsékletének emelésével drasztikusan fokozódik, így a vékony réteg hamar eltűnik, majd kezdődnek a korábban csak 22 év után jelentkező tünetek, már gyakran egy éven belül. Amennyiben szeretnénk megelőzni a régi horganyzott vezetékeink folyamatos problémáit, vagy már több javítóbilincs is sorakozik rajtuk – így a gyors csere elkerülhetetlen –, véletlenül se engedjük új horganyzott acélra cserélni!

Mivel hazánkban ráadásul egyetlen horganyzott acél cső sem rendelkezik a szükséges engedélyekkel az ivóvíz hálózatokba való beépítéshez, egy beláthatatlan következménnyel járó minőségi és jogi problémát kerülhetünk el, amennyiben megfogadjuk a szakemberek tanácsát.

Miután a cserénél a horganyzott acélcsöveket minden reálisan gondolkodó ember kizárja, nézzük, mi lehet a megoldás.

Ár/érték arány tekintetében a felszálló- és alapvezetékeknél a PP-R rendszerekkel járunk legjobban. Ennél a technológiánál egy anyagból hegesztik össze a rendszerünket, nincsenek különböző anyagok, tömítőgumik, eltérő hőtágulás. Ráadásul a többi megoldás 32-es átmérő felett már jóval magasabb árral oldható csak meg. Az ötrétegű csövek 32-es átmérőig elérhetőek tekercses verzióban, ennél nagyobb átmérőnél már csak ötméteres szálakban. Sok idom kell hozzá, ami a nagyobb átmérőknél különösen megdrágítja a rendszert.

A PP-R csőrendszer kitűnő megoldást nyújt a fém csővezetékek esetében jelentkező külső és belső korrózió ellen. Sima belső falfelülete okán nincs vízkő lerakódás, keresztmetszet szűkülés, eltömődés. A vízben lévő fertőtlenítő anyagoknak kitűnően ellenáll. ÁNTSZ engedélyében 80°C-ra bevizsgált, ÉME és 1+ÉME engedéllyel is rendelkezik a teljesítménynyilatkozat mellett. Az idomok kedvező ára és a hagyományos fém rendszerekhez viszonyított szerelési idő miatt jóval jutányosabban lehet kialakítani a vízhálózatot, mint a fém, vagy ötrétegű rendszereknél.

Egy másik lehetőség a nemesacél préstechnológiás csőrendszerek használata, ami kitűnő megoldás, de árszintje sokszorosa a polipropilén rendszerének. Maradjunk a PP-R rendszernél!

Amennyiben a hazánkban forgalmazott PP-R (polipropilén) rendszerek közül kell választanunk, fontos tudni, hogy kizárólag 60°C feletti ÁNTSZ engedéllyel, ÉME +1 Tanúsítványú, Teljesítmény nyilatkozattal rendelkező gyártmányt vegyünk figyelembe.

Miután kiszűrtük az alkalmas rendszereket, jöhet a finomhangolás.

Javaslom, nézzenek utána: melyik gyártó, milyen szolgáltatással, minőséggel és árral áll az Önök rendelkezésére hazánkban. Tud-e segíteni itthon valaki a hőtágulás kompenzációjában, van-nak-e bérszerszámok (melyekkel szakszerűen ösz-szehegeszthető a rendszer), vannak-e magyar nyelvű technológiai utasítások, esetleg videók, vagy az építkezésen képzést nyújtó gyári képviselő. Menjenek be egy Mart, vagy Szatmári kereskedésbe, és kérdezzék meg, melyik rendszerrel tudják Önöket raktárról kiszolgálni. Ez nem a csere kezdetén érdekes, hanem amikor kell még pl. hat szűkített T és két szál 90-es cső. Ezekre heteket kell várni mondjuk Franciaországból; hihetetlen költség a munka végén, ráadásul az épület vízrendszere sem üzemel addig. A közeli gyártó, a hazai nagykereskedőknél biztosított készlet az egyik legfontosabb előnye a PP-R csőrendszernek.

Összegezve az itt leírtakat: amennyiben az épület vízcsőhálózata cserére szorul, érdemes alaposan felkészülni rá, és olyan partnert találni, aki biztosan a segítségünkre lesz. A Ke Kelit cég éppen ezért hozta létre magyarországi csapatát.

Amennyiben a hazánkban forgalmazott PP-R (polipropilén) rendszerek közül kell választanunk, fontos tudni, hogy kizárólag 60°C feletti ÁNTSZ engedéllyel, ÉME +1 Tanúsítványú, Teljesítmény nyilatkozattal rendelkező gyártmányt vegyünk figyelembe.

Miután kiszűrtük az alkalmas rendszereket, jöhet a finomhangolás.

Javaslom, nézzenek utána: melyik gyártó, milyen szolgáltatással, minőséggel és árral áll az Önök rendelkezésére hazánkban. Tud-e segíteni itthon valaki a hőtágulás kompenzációjában, vannak-e bérszerszámok (melyekkel szakszerűen összehegeszthető a rendszer), vannak-e magyar nyelvű technológiai utasítások, esetleg videók, vagy az építkezésen képzést nyújtó gyári képviselő. Menjenek be egy Mart, vagy Szatmári kereskedésbe, és kérdezzék meg, melyik rendszerrel tudják Önöket raktárról kiszolgálni. Ez nem a csere kezdetén érdekes, hanem amikor kell még pl. hat szűkített T és két szál 90-es cső. Ezekre heteket kell várni mondjuk Franciaországból; hihetetlen költség a munka végén, ráadásul az épület vízrendszere sem üzemel addig.

A közeli gyártó, a hazai nagykereskedőknél biztosított készlet az egyik legfontosabb előnye a PP-R csőrendszernek.

Összegezve az itt leírtakat: amennyiben az épület vízcsőhálózata cserére szorul, érdemes alaposan felkészülni rá, és olyan partnert találni, aki biztosan a segítségünkre lesz.

(THT, XVII. évf. 9. sz., Kaszab Gergely, www.kekelit.com/hu)