Örömhírek fűtéskorszerűsítés ügyben

Tisztelt Elnök Úr!

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy az Otthon Melege Program Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogramra elektronikusan benyújtott ZFR-TAV-19-614380 azonosító számmal ellátott pályázatuk támogatásban részesült, a kapcsoló Támogatói Okirat kiállításra került.

Juhéé! Sikerült!

Ez az értesítés érkezett a napokban. A letölthető Támogatói Okirat átvételére a mai napon került sor. Ebben olvasható, hogy a Innovációs és Technológiai Minisztérium (Támogató) az Otthon Melege Program keretén belül 2019. június 17-én „Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram” elnevezésű pályázati kiírást tett közzé, melyre Kedvezményezett pályázatot nyújtott be, melyet a Támogató 2020.06.15 napján kelt miniszteri döntés alapján támogatásban részesített.

Kedvezményezett – azok vagyunk mi – 6 906 825 Ft, azaz hatmillió-kilencszázhatezer-nyolcszázhuszonöt forint összegű, vissza nem térítendő támogatásra jogosult.

Ez a támogatás csak a Deákvári főút 27–33 sz. alatti 2. sz. részközgyűlésre vonatkozik!

A Beruházás megvalósításának végső határideje: a Támogatói Okirat elektronikus átvételét – azaz a mai napot – követő 18 hónap.

A Támogatás folyósítására, a Pályázati Kiírás és Útmutatóban meghatározottak szerint utófinanszírozás formájában, maximum három lehívási ütem keretében, az egyes ütemekhez tartozó elszámolási dokumentáció hiánytalan benyújtását követő 30 napon belül kerül sor Kedvezményezett jelen Támogatói Okirat bevezető részében megjelölt bankszámlaszámára.

Fontos tehát, hogy ez a pénz akkor, és csak akkor érkezik meg a lakásszövetkezet bankszámlájára, ha a munka elkészült! A támogatás 50%-os, azaz a teljes beruházás költségének a fele.

Fontos az is, hogy a Kedvezményezett köteles a Támogatás felhasználásával megvalósított Beruházás fenntartását a támogatás folyósítását követően 3 évig biztosítani. Vagyis nem elég a költségosztókat és a szelepeket felszerleni, hanem az átadást követő 3 évben a rendszer működéséről nekünk kell gondoskodni. Ha nem, akkor kamatostul vissza kell fizetni a támogatást.

A Támogatás felhasználását a Támogató, az általa ellenőrzéssel megbízott szerv vagy személy, az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzés Hivatal, a Magyar Államkincstár, illetve a külön jogszabályban erre feljogosított szervek jogosultak ellenőrizni.

Az is fontos, hogy a Támogató jogosult a Támogatást visszavonni, ha a Támogatói Okirat kiállítását követő 6 hónapon beül a Beruházás megvalósítása nem kezdődik meg. Vagyis a munkát mindenképpen meg kell kezdeni a következő hetekben!

A kihirdetett nyertesek között örömmel olvastuk, hogy van még egy váci nyertes, a Kötő utca 13. Társasház. Nekik ezúton is gratulálunk, és kívánunk sok sikert a beruházás megvalósításához!

És mi van a többi távfűtéses részközgyűléssel?

Nos, mint arról korábban hírt adtunk, a többi pályázat különböző mértékben készült el. Ez köszönhető volt Perecsényi és társai ügyködésének, ami az ominózus gyűlések után is folytatódott és tart még most is. A Sas utca, Radnóti út, Kakukk utca pályázata állt a legjobban, és a Vám utca is már a startvonalnál állt. A többin még kellett volna dolgozni egy kicsit, de ekkor jött a COVID–19 miatti vészhelyzet.

A Vám utcából az egyik lakástulajdonos felvetette, hogy ha úgyis annyira kész az anyag, hogy csak rá kell nyomni a Beadás gombra, akkor miért nem adjuk be úgy, ahogy van, aztán majd a hiányzó dolgokat beadjuk hiánypótlásként?

Nos, ez egy nagyon jó gondolat! A Vám utca anyaga ugyan nem állt még annyira jól, mint pl. a Sas utca, de mondjuk 72 óra alatt simán el lehetett volna jutni a beadásig. A hiánypótlásra azonban csak egyszer van lehetőség, és akkor 15 nap áll rendelkezésre. A vészhelyzet kihirdetése miatt nyilvánvaló volt, hogy 15 napon belül semmiféle részközgyűlést, semmiféle írásbeli szavazást nem lehet lebonyolítani. (Márpedig ez nem valami kis kaputelefon-szerelés, aminél lehet e-mailben szavazgatni, itt komolyan kell venni a törvény, az Alapszabály, és az SZMSZ előírásait, és a formai részletekre is ügyelni kell!) Tehát hiába is adtuk volna be az utolsó pillanatban, most nem mentünk volna vele semmire. Ez a trükk akkor lett volna jó, ha nincs a vészhelyzet, mert akkor tényleg heteket nyertünk volna vele.

A pályázatot az eredetileg kihirdetett időpontban lezárták. Mit mondhatunk a többieknek? Azt, hogy az eddig összeállított anyag, az elvégzett munka nem vész kárba! Majd legközelebb!

Közösségi média