Probléma a műanyag nyílászárókkal

Könnyen lehet, hogy csak egy tűzeset során szúr majd szemet a hatóságnak egy szabálytalan felújítás!

Sajátos, a lakókat és a közös képviselőket érintő problémára hívta fel a figyelmet a Lánglovagok Egyesület:

Az elmúlt évtizedben a középmagas lakóépületekben állami támogatással
megvalósuló hőszigetelés során a hő- és füstelvezető rendszereket is felújították.
Sok helyen az addigi fémtokos nyílószárnyakat egyszerű műanyagtokos ajtókra, ablakokra cserélték, beleértve a hő- és füstelvezető nyílószárnyakat is. Ezen eljárásokban a tűzvédelmi hatóság is részt vett, és nem emelt kifogást a műanyag nyílászárók ellen, és a tűzvédelmi hatósági ellenőrzések során sem jelzik annak szabálytalanságát.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 2020. február 24-én tette közzé a honlapján az előző évben készített tájékoztatóját a társasházak pályázat keretében vagy önkéntes vállalás útján megvalósuló nyílászárócseréjéről. A tájékoztató különösen figyelemre méltó része a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet hatályba lépése előtti szabályozás alapján létesített lakóépületeknél az önkéntes vállalás útján történő felújítás során a műanyag profilú nyílászárók alkalmazása a füstelvezetésnél.

Mi a helyzet a szabálytalan, illetve annak tűnő létesítésekkel?

A Lánglovagok Egyesület érdeklődésére az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság azt a választ adta, hogy a füstelvezetésre is szolgáló lépcsőházi ablak cseréjénél annak megfelelőségét csak egyedileg, a konkrét létesítési körülmények figyelembevétele és mérlegelése alapján lehet azt eldönteni, hogy a kialakítás a csere időszakában megfelelt-e az elvárásoknak, illetve indokolt-e esetleg változtatni az alkalmazott megoldáson vagy sem.

A Lánglovagok Egyesület felhívja a figyelmet, hogy a nem megfelelő felújításra könnyen lehet, hogy csak egy tűzeset és abból következő jelentős füstkár, sérülés, halál esetén derül csak fény. Ekkor azonban már késő.
A közös képviselők által egykoron megrendelt olcsó, ám nem üzembiztos, és a szabályoknak sem megfelelő felújítások anyagilag is visszaüthetnek, hiszen a tulajdonosoknak kell állnia a költségét az újbóli, ám már a hatályos létesítési követelményeknek megfelelő rendszer kiépítésének.

A meglévő szabálytalan felújítások kapcsán pedig érdemes még az előtt lépni, hogy megtörténne a baj.

forrás:

Lánglovagok

Közösségi média