Miért jobb a szappan, mint más fertőtlenítőszerekek?

Sok szakember hangsúlyozza, hogy az egyszerű szappanos kézmosás a leghatékonyabb védekezés. Egy sydeny-i kémiaprofesszor, Pall Thodarson a The Guardianban megjelent cikkében azt írja: „Még egymillió dollárért sem kapsz gyógyszert a koronavírus ellen, de a nagyi szappanja képes meggyilkolni a vírust.” A vírus akár napokig is életben maradhat az emberi bőr felületén. A különféle kézfertőtlenítő gélek, krémek mind hasznosak – írja a professzor – de egyik sem annyira hatékony, mint a közönséges szappan. Hogy miért? A magyarázat egyszerű: a szappan jó zsíroldó. Feloldja a vírus zsírnemű foszfolipid burkát, amitől a vírus szétesik, és elpusztul (helyesebben inaktívvá válik, hiszen a vírus egyébként sem igazán élőlény). 

Az alkoholnak is van hasonló hatása, de a szappan jobb, mert kis mennyiségű szappanos víz is képes felhasítani a vírus burkát, míg az alkoholban egy darabig áztatni kell a vírust, és hát az alkohol gyorsan elpárolog a kézről. (forrás: )

Ezt az ábrát letöltheted és kinyomtathatod: https://maltai.hu/assets/uploads/files/c8e7f-kezmosas_mmsz_magyar.pdf

A „háziszerek”, például a népszerű teafaolaj, a vodkás kézmosás és más interneten terjedő csodareceptek viszont garantáltan hatástalanok. A népi orvoslás örök slágere, a fokhagyma módjával való fogyasztása egészséges, csak épp a COVID-19 ellen nem véd. A hideg zuhany vagy a forró fürdő nem véd a vírus ellen, mert az emberi test hőmérséklete mindig 36,5–37 ° C körül marad, függetlenül a zuhany, a fürdő- vagy kézmosóvíz hőmérsékletétől. A forró víz éppenséggel káros lehet, mert megégethet, és a bőr sérülései fokozzák a fertőzésveszélyt. Vécétisztítót, hipót és más efféléket a bőrre kenni kifejezetten veszélyes. A klóros fertőtlenítők hasznosak lehetnek tárgyak fertőtlenítésére, de vigyázni kell velük, mert marók és mérgezést okozhatnak! Soha ne keverjük őket más szerrel! Az UV lámpák (germicidlámpa) tárgyak felületének fertőtlenítésére való, a WHO ajánlása szerint emberi bőrfelületre ne alkalmazzuk. A vodka max. 40%-os alkohol tartalma fertőtlenítéshez nem elég. Gondoljunk a gyakran használt eszközök, pl. mobiltelefonok, karóra, szemüveg tisztítására is, tartsunk magunknál saját tollat, ha írni kell, azt használjuk pl. a postán is.

A mobiltelefonokon (ha van) ujjlenyomatolvasó, azt némely típusnál károsíthatják az alkoholos fertőtlenítők, ezért a gyártók üvegtisztító (ablaktisztító) használatát javasolják. (forrás: WHO, )

Fogalmak

baktericid = baktériumölő; virucid = vírusülő;
fungicid = gombaölő;
tuberkulocid = TBC ölő;
protozoocid = protozoákat (állati egysejtűeket, pl. malária kórokozója) elpusztító;
sporocid = spóraölő (azaz nem csak az eleven baktériumokat, hanem azok szunnyadó spóráit is elpusztítja);

Fontos: nem baktérium, hanem vírusfertőzéssel van dolgunk! Ez egy ún. burkos vírus (ilyen az influenza, az AIDS, és himlő vírusa is). A burkos vírusok érzékenyebben reagálnak a fertőtlenítőszerre, mint a burok nélküli vírusok. Azok a fertőtlenítő termékek, amelyken a szelektív virucid hatás fel van tüntetve,  hatásosak ellene. Antibakteriális szerekre, és az ellenálló, burok nélküli vírusok elleni erős szerekre most nincs szükség.

Közösségi média