Tájékoztató a ZFR-TÁV/2019 Otthon Melege Programról

Kivonat a pályázati kiírásból

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a lakosság részére energiahatékonyság növelését, a meglévő lakóingatlanokban lévő, a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások szén-dioxidkibocsátás-csökkentését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházások támogatására vonatkozó pályázati kiírást tett közzé.

A támogatás nyújtásának célja elsődlegesen az energiahatékonyság javítása. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg kettőmilliárd forint, ebből a Közép-Magyarországra fordítható összeg 797.400.000 Ft.

A támogatás minimális mértéke az elszámolható bruttó költségek 10 %-a, maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 50 %-a. A támogatás összege minimum 150.000 Ft, maximum 75.000.000 Ft. A támogatás maximális mértéke lakásonként maximum 350.000,- Ft forint.

A támogatható tevékenységek: Okos mérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása. (Vagy a már működő költségosztó rendszer korszerűsítése okos mérésre alkalmas rendszerre, és az ehhez szükséges adatgyűjtő berendezések felszerelése.

Nem támogatható a távhőszolgáltatásról való leváláshoz szükséges gépészeti berendezések kiépítése, távfűtéses lakás egyedi fűtésű lakássá történő átalakítása.

A pályázat által az okos mérés kialakítása esetén támogatott, de önállóan nem támogatható tevékenységek:

a) a csőrendszer egycsöves rendszerről kétcsöves rendszerűvé, vagy legalább átkötő
szakaszossá történő átalakítása;
b) strangszabályozók felszerelése;
c) a fűtési rendszer strangjainak hidraulikai beszabályozása;
d) termosztatikus szelepek és fejek felszerelése;
e) meglévő radiátor(ok) új alumínium radiátor(ok)ra történő cseréje.

Mi az okos mérésre alkalmas fűtési költségosztó rendszer?

Válaszként javasoljuk, hogy nézze meg a Nyírtávhő mindössze 6 és fél perces videóját. A témával kapcsolatos érdemi rész a 2:00 és 3:30 percnél kezdődik:

Mi várható nálunk?

Vácon a költségosztó rendszereknek meglehetősen rossz híre volt az elmúlt években, mert egyrészt a használók nem értették meg kellően a rendszer használatát, elszámolását, másrészt az elszámolás éves rendszerben történt, harmadrészt a költségosztó rendszereket esetenként a meglévő fűtésrendszerre nem kellő körültekintéssel, a rendszer megfelelő beszabályzása nélkül szerelték fel.

A költségosztók felszerelésével kapcsolatban ezt az alig három perces videót javasoljuk megnézni:

A pályázat keretében mi csak távleolvasású költségosztó rendszerrel foglalkozunk. Éves elszámolás helyett havi elszámolás lesz, vagyis nem lesznek olyan elképesztő összegű számlák, mint amiktől a régebbi költségosztó rendszerek hírhedté váltak.

A költségosztó rendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a fűtésrendszer hidraulikus beszabályozása, és az ehhez szükséges dinamikus strangszabályzók felszerelése. A beruházási költségek jelentős részét ez teszi ki, de ezt kihagyni nem lehet. Mivel sok tulajdonos már maga kicserélte a radiátorokat, azok cseréjét most nem tervezzük. Így a lakásonkénti költségek az épülettől függően körülbelül 250-290 ezer forint körül alakulnak, aminek 50%-át reméljük állami támogatásból, a másik felét pedig a meglévő lakástakarék és szükség esetén kamatmentes hitel felhasználásával kívánjuk fedezni.

Közösségi média