Sok villany fogy a lépcsőházban. Mit tehetek ellene?

A lakásszövetkezet feladata, hogy biztosítsa a közös használatú épületrészek szükséges áramellátását és az elektromos berendezések működését. A közösségi rendszerek áramfogyasztását a lakásszövetkezet az áramszolgáltatóval elszámolja, az elhasznált áram díját az ingatlanrészek (lakások, garázsok stb.) tulajdonosaitól és használóitól beszedi, és a beszedett díjat a szolgáltatónak átutalja.

A kirívóan magas, illetve váratlanul növekvő áramfogyasztás lehet műszaki hiba jele, amit a megbízott szakemberek kivizsgálnak. A lakásszövetkezet által megbízott szakemberek lehetőség és sürgősség szerint elvégezik a hiba kijavítását. A szakemberek feladata az épületek időszakos érintésvédelmi és villámvédelmi felülvizsgálata is. E munkák költségét a lakásszövetkezet a beszedett fenntartási díjakból fizeti ki.

A nagy áramfogyasztást azonban rendszerint nem műszaki hiba okozza. Tipikus ok, hogy a lépcsőházi világítás automatája túl hosszú időre van beállítva. Négyemeletes lépcsőházban egy egészséges felnőtt embernek elegendő 2-3 perc ahhoz, hogy felérjen a lépcsőn. Vannak akik ezt keveslik, és önhatalmúan akár 10 percre is feltekerik az automatát, amitől persze sok lesz a villanyszámla. Ugyancsak növeli a villanyszámlát, ha valaki nagyobb teljesítményűre cseréli a villanykörtét a lépcsőházban.

Épületeink többségében gravitációs elvű szellőzőrendszer van, amiben nincsen semmilyen ventilátor. Néhány épületben azonban aktív ventillátoros szellőzés van, amit időzítő kapcsoló vezérel. Nyáron gyakori, hogy egyes lakók ezt kiiktatják, és folyamatos üzemben klímaberendezés helyett használják a rendszert. Az eredmény egyrészt az, hogy idővel a motor leég, másrészt a ventilátor által fogyasztott áram brutálisan megnöveli a villanyszámlát. A ventillátorok felújítása idővel meg fogja oldani ezt a problémát.

Előfordul  a jogosulatlan vételezés is. A garázsokban, pincékben, tárolókban a lakók megcsapolják a rendszert, és  hűtőszekrényt vagy más készüléket üzemeltetnek a közösségi világítás hálózatáról. Azon túl, hogy ezzel megkárosítják az egész lakóközösséget, az ilyen lekötések szabálytalanok is, ha kiderül, az elkövető százezres bírságra számíthat.

A lakásszövetkezet azonban nem nyomozóhatóság, nem feladata annak kikutatása, hogy ki hányszor, és mennyi időre kapcsolja fel a lépcsőházban a villanyt, vagy nem lopja-e az áramot. A lépcsőházi villamos árammal való takarékoskodás azok érdeke és feladata, akik a lépcsőházban laknak. Ha ön azt észleli, hogy szomszédja jogosulatlanul vételez áramot, akkor írásban (levélben vagy e-mailben) bejelentést tehet a lakásszövetkezet igazgatóságán. A jogosulatlan vételezést a lakásszövetkezet kivizsgálja, bizonyítható áramlopás esetén büntetőfeljelentést tesz. Amennyiben az áramlopást nem lehet bizonyítani, intézkedési lehetőségünk nincs.

Ha úgy találja, hogy valamely tulajdonostárs pazarolja az áramot, akkor azt javasoljuk, hogy udvariasan kérje meg, takarékosabban bánjon az energiával. 

Közösségi média